Een nieuw jaar, een nieuw begin

By 24 januari 2021Nieuws

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Zoals voor de life-changers onder ons 1 januari de magische datum is der verandering op het gebied van sport en gezondheid, is 1 januari het moment der verandering voor de jurist. Per 1 januari treden er namelijk nieuwe wetten in werking.

Neem bijvoorbeeld de Brexit. Het is immers zo dat vanaf 1 januari nieuwe regels gelden omtrent het reizen en het importeren/exporteren naar het Verenigd Koninkrijk.

Tevens treedt de Wet Flexibilisering zaaksverdeling rechtspraak in werking, waardoor een aantal rechtbanken onderling elkaars zittingslocaties kunnen gebruiken. Indien u naar een rechtbank toe gaat moet u wellicht langer reizen, maar zal uw zaak sneller aan de beurt zijn.

Logischerwijs zijn er ook veranderingen in de belastingwetgeving. Dit jaar gaat namelijk het tarief van de eerste schijf van de inkomstenbelasting omlaag van 37,35% naar 37,1 %.

Bovendien zal in 2021 ook vliegbelasting worden ingevoerd, waardoor per ticket €7,85 extra belasting moet worden betaald.

De wetgever heeft ook de tijdelijke wet COVID-19 SZW geïntroduceerd. Voor bedrijven die hard geraakt zijn door de coronacrisis en van wie het faillissement door schuldeisers is aangevraagd bestaat er nu een mogelijkheid om bij de rechter een betalingsuitstel te verzoeken. Daarnaast is ook enige troost aangeboden voor huurders die relatief veel huur betalen. Indien u minder bent gaan verdienen terwijl u al in een bepaalde woning woonde, dan kunt u in sommige gevallen een eenmalige huurverlaging aanvragen.

Natuurlijk is er nog veel meer wet- en regelgeving geïntroduceerd in 2021. Wetswinkel Nijmegen is daarom helemaal op de hoogte van de laatste nieuwtjes op juridische gebied. Bent u benieuwd of er nog wijzigingen zijn die u raken, dan bent u van harte welkom om (online) bij ons langs te komen!